Knapíkův bloczech

Jak zachránit splávek při vázce ?

Tento zajímavý trik používám již více než 20let  pro záchranu pevných typů splávků.Je vcelku jedno, jestli se jedná o typ, který je uchycený bužírkou ve spodní části nebo proříznutý kus typu káča.
Při vázce za háček či zátěž (ne za splávek) ve větší vzdálenosti, kdy není možné stáhnout splávek přímo rukou a pak trhat a čekat, kde to povolí, postupujeme (za předpokladu lovu ze břehu) následovně :
Napneme vlasec mezi vázkou a špičkou prutu, ideálně sklopíme špičku k hladině ve směru vázky a hodně si namočíme ruce - to je důležité, jelikož suché ruce tady nefungují – a těmato mokrýma rukama střídavě „masírujeme“ vlasec před špičkou prutu, jako bychom jej přitahovali k sobě v poměrně svižném tempu – zjednodušeně protahujeme jej mezi prsty směrem k sobě za použití menší síly. Ruce namáčíme raději častěji než méně a za chvilku se již z vody vynoří náš splávek a blíží se k našim rukám – špičce prutu. Jakmile se ocitne v dosahu, stáhneme jej a bez obav o jeho ztrátu trháme zbytek sestavy.
Následkem zachránění splávku je sice občasné prodření bužírky, ale splávek je přeci jen cennější.
Sice na Vás možná budou někteří lidé koukat při této činnosti s ťukáním na čelo, ale účel světí prostředky a tento způsob funguje naprosto spolehlivě.

 


 

Komentář ke článku (1)