Knapíkův bloczech

Jak šetřit vlasec při feedrování ?

 

 

  Při lovu na feeder dochází často k poškození koncové části kmenového vlasce cca 1-3m od návazce a to zejména při přípravě k nahození sestavy s naplněným krmítkem. Poškození spočívá hlavně v překroucení a oslabení této části vlasce při jeho protahováním skrz očka.  Základem je udržovat očka v čistotě, čímž tento problém z menší části odstraníme, jak mu ale předcházet co nejlépe, to se pokusím popsat v textu níže.

Při plnění krmítka bývá zvykem mít vytažený vlasec cca na délku prutu, aby bylo možno bez problémů a zbytečných pohybů manipulovat s krmítkem. Právě po jeho naplnění pak dojde k navinutí 1-2m zatíženého vlasce, aby bylo možno nahodit a při této činnosti dochází k největšímu poškození kmenu. Toto lze poměrně snadno odstranit, pokud naplněné krmítko položíme po zhoupnutí prutu stranou na břeh vedle sebe a dovineme volný vlasec při sklánění špičky ke krmítku tak, aby nedošlo k jeho otírání o suchá očka,zatížená jeho vahou, načež pohodlně nahazujeme.

 

Tímto způsobem si ušetříme zbytečně časté převazování, zkracování kmenového vlasce a mnohdy i ztátu pěkné ryby.

Jsou samosebou lokality, kde toto vzhledem k pobřežnímu porostu praktikovat nelze, také závodník ve feedru možná namítne, že by se takto zbytečně zdržoval, ale běžnému lovícímu by nemělo nic bránit, aby si tento způsob vyzkoušel a posoudil rozdíl.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Komentář ke článku (0)